La violència és la por als ideals dels demés. -Mahatma Gandhi-

domingo, 16 de octubre de 2011

Activitat 2: Els Sofistes i Sòcrates

Contesteu el qüestionari següent:

1. Explica en què consisteix el mètode socràtic.
Sòcrates deambulava per l'àgora i interrogava als ciutadans em dos etapes que es succeïen: la ironia i la maièutica. En primer lloc plantejava una pregunta i argumentava amb l'interlocutor per que s'adonés que no sabia res. En segon lloc el guiava amb preguntes fins la veritat absoluta.


2. Què és el bé i la veritat segons Sòcrates? Com estan relacionats?
Segons Sòcrates, el bé és la recerca de la bondat, la moral i ala felicitat. La força del bé és el coneixement, la No-Ignorància. La veritat és “allò que és”, i s'assoleix a través del bé. És la prova de que ja no som ignorants.


3. Compara les actituds filosòfiques sofistes amb el pensament de Sòcrates:

Nihilisme ontològic: No existeix un ésser substancial i permanent al canvi (Gòrgies). Sòcrates diria que existeix.

Fenomenisme: L'aparença és la única forma de ser real. Sòcrates pensa que els veritables valors no resideixen al cos sinó al coneixement i a l'ànim, al bé i a la felicitat. Tots aquest valors condueixen a la veritat.

• Subjectivisme: L'home és l'únic criteri de la veritat. Sòcrates discreparia.

• Sensisme: L'experiència és l'única font del coneixement. Sòcrates defensaria el racionalisme (raó) com al camí cap a la veritat i el bé.

Convencionalisme: La societat no és un fet natural sinó el resultat d'un pacte. Sòcrates diria que és natural perquè l'ésser humà necessita viure en societat.

Positivisme: Lleis jurídiques i morals establertes pels homes. Sòcrates afirmaria que les lleis són naturals, i adoptades pels homes.

Relativisme: L'home és la mesura de totes les coses (varies veritats). Sòcrates afirma que només existeix una única veritat.

Escepticisme: La veritat no existeix i no es pot conèixer. Per Sòcrates si que existeix i es pot conèixer mitjançant el diàleg.


4. Quin paper juga el llenguatge en els dos moviments filosòfics?

Sofistes: la paraula és l''instrument de manipulació i de comunicació, l'eina per a assolir l'èxit en la política.

Sòcrates: la paraula és el camí cap al bé, al diàleg és l'eina per descobrir la veritat i el coneixement.


5. Què penses de l'actitud de Sòcrates en referència als fets que el van portar a la seva mort?
Sòcrates va defensar el diàleg i l'argumentació en la política, però afirmava que sols una opinió raonada podia ser vàlida.
Va voler comunicar i transmetre el seu coneixement però va ser acusat de corrompre la mentalitat del jovent. Tampoc creia en els Déus atenencs, i aquestes van ser les raons de la seva condemna, que tot i així va defensar fins la seva mort. Ell afirmà: “Prefereixo patir una injustícia que cometre-la”.


No hay comentarios:

Publicar un comentario